Hal Sakk


Péreli Zsuzsanna (Budapest, 1947)

textilművész, Munkácsy-díj, Széchenyi Akadémia tagja

Klasszikus technikával szőtt kárpitjai mellett objekteket, rajzokat is készít. Műveinek hangulatát meghatározzák a felhasznált régi tárgyak, érmek, fotók. Munkássága a magyar textilművészetet megújította és egyéni ábrázolásmódjával gazdagítja.
    

Sakktányér


"Érintett báb, mozdulni tartozik" írta volt az első magyar sakk-szabály könyvben, távoli felmenőm, még a múlt-múlt században. A fekete-fehér játékmezőn nincs mód tétovázásra. Nincs helye az impresszionista érzelmeknek; hogy a liláskék, vagy a zöldesszürke kockára lépjünk-e?

Csak határozottan!
Aki a feketét kapta, ne vágyjon a fehérre, hisz a játékszabályok azonosak. Ám, ha ön maga elé veszi ezen ízletes előételt, abban a szerencsében lehet része, hogy jut a fehérből és a feketéből is. A játékszabályokra sem kell ügyelni, itt paraszt és király, de még a műkritikus is azonos esélyekkel döfheti villáját e sakktábla bármely pontjába. Hiszen nem követi árgus szem, hogy a szabályok szerint járt-é el?

Ez itt most az első hedonista nyitás.

A kaviár csillogó feketéje, a hal arisztokratikus hófehérsége, a kemény tojás sárga napkorongja, a citrommártás artisztikuma, új élvezetet ígér. Akár tánclépésben is közlekedhet e sakktányéron.

Fogyasszák kedveskéim, a tányérjukon lévő kis világmindenséget!

Péreli Zsuzsa
Internet: © Net Solution Kft.